• December 2009
  M T W T F S S
  « Nov   Jan »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Billy Idol

 • Categories

 • Archive

 • Flickr Photos

 • Advertisements

Wild zwijn volgt egel op als zoogdier van het jaar

De Zoogdiervereniging roept 2010 uit tot het ‘Jaar van het Wild Zwijn’. Het wild zwijn volgt de egel op en is gekozen omdat het dier wel wat positieve aandacht kan gebruiken.

Het wild zwijn is één van de indrukwekkendste dieren die je in een deel van de Nederlandse bossen zomaar tegen kunt komen. Officieel mogen de wilde zwijnen maar in twee gebieden voorkomen maar de laatste jaren worden ze ook daarbuiten gezien. Wat de Zoogdiervereniging betreft zijn ze welkom!

Het wild zwijn heeft een grote waarde. Ten eerste een waarde in ecologische zin door het wroetgedrag dat zorgt voor open plekken in de bosbodem wat goed is voor de biodiversiteit. Deze imposante dieren worden echter niet overal met open armen ontvangen. Ze kunnen ook tot overlast leiden (vraatschade, risico op aanrijdingen). Maar die is in goede banen te leiden door de juiste maatregelen te nemen. Maak gebruik van de beschikbare ecologische kennis van het wild zwijn, compenseer schade aan de landbouw en neem maatregelen tegen verkeersslachtoffers. Dan kunnen mens en wild zwijn prima samen leven in grote delen van Nederland. De Zoogdiervereniging wil zich in het Jaar van het Wild Zwijn inzetten voor een meer genuanceerd en op wetenschappelijke kennis gebaseerd beeld van de wilde zwijnen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: