• January 2009
  M T W T F S S
  « Dec   Feb »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Billy Idol

 • Categories

 • Archive

 • Flickr Photos

 • Advertisements

Tafeletiquette

Altijd leuk als je weet hoe het hoort:

De vork wordt met de linkerhand vastgehouden en het mes, met de snijkant naar het bord toegekeerd, hanteert men in de rechterhand. Bij een diner met meerdere gangen ligt het bestek van buiten naar binnen in de volgorde waarin het bij de verschillende gangen zal worden gebruikt. Wijzen of gebaren met het bestek getuigt van slechte tafelmanieren. Bij gerechten die u  zonder mes kunt eten, houdt u in uw rechterhand de lepel.

Bij gerechten die slechts met één hand genuttigd worden ligt de vrije linkerhand bij de tafelrand. Met het mes wordt het eten gesneden en naar of op de vork geschoven. Indien u wilt pauzeren of iets wilt drinken, behoort het bestek op het rand van het bord, de scherpe rand van het mes naar binnen en de tanden van de vork naar beneden, te liggen. Nadat de maaltijd is genuttigd, legt u vork en mes schuin naast elkaar met de heften rechts op de rand van het bord. Hierbij ligt het mes bovenaan met de snijkant naar de vork en de vork met de tanden naar boven.

Het servet ligt links van het bord of erop en nadat u aan tafel heeft plaatsgenomen, pakt u het servet en legt het ontvouwen op uw schoot. Het servet dient ter bescherming van uw kleding en om uw mond mee te deppen. Vooral bij het eten van vette gerechten, behoort men eerst de mond te deppen en pas daarna wijn te drinken. Als u onder het eten van tafel moet, verontschuldigt u zich en legt u het servet op de zitting van uw stoel.

Bij een diner met meerdere gasten moet men dames en heren om en om laten zitten, waarbij de heer links van de dame plaats neemt om de rol van tafelheer op zich te nemen. De gastvrouw en gastheer zitten tegenover elkaar aan de uiteinden van de tafel of in het midden van de lange zijden van de tafel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: