• April 2008
  M T W T F S S
  « Mar   May »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Billy Idol

 • Categories

 • Archive

 • Flickr Photos

 • Advertisements

Peesblessure

Vast eens wat info over pezen en blessures…

Anatomie Een spier is opgebouwd uit een spierbuik met daaraan verbonden een pees. Een pees kan heel kort of heel lang zijn.Als een spierbuik samentrekt brengt hij zijn kracht over op de pees. Omdat de pees vastzit aan een bot, brengt de spier dus zijn kracht over op het bot.

Voorbeelden De spier van de oppervlakkige buigpees(groen in de tekening) zitten in het bovenbeen. De pees loopt naar beneden langs de pijp en hecht  ongeveer een meter verder aan het kroonbeen. Als de spier in het bovenbeen verkort wordt er dus via de pees getrokken aan het kroonbeen, waardoor de ondervoet buigt. Soms heeft een pees alleen een steunfunctie , zoals de steunpees(blauw) en het check ligament (rood). De laatstgenoemde ondersteunt en versmelt met de diepe buigpees, en geeft deze dus extra steun. Een pees is opgebouwd uit dunne vezels die met elkaar zijn versmolten.Een pees is zeer slecht doorbloed en er zitten weinig gevoelszenuwen in. Een pees is zeer sterk en maar verhouding redelijk elastisch.

Hoe ontstaat een peesblessure? Een peesblessure kan ontstaan door overbelasting(bv na een sprong), door stomp trauma (bv een trap van ander paard of van zichzelf) of door een verwonding, bv een draadwond. Na overbelasting of stomp trauma worden de peesvezels uit elkaar getrokken en ontstaan holtes gevuld met vocht of bloed.Aan de buitenkant is hierdoor vaak een verdikking van de pees te zien.  (bolle pees) In het acute geval is zelfs vaak het hele been gezwollen. De peesverdikking is dan pas te zien als de zwelling van het hele been minder wordt.Niet altijd is de zwelling van de pees te zien. Peesblessures heb je in allerlei soorten en maten. De ernst is afhankelijk van de belangrijkheid van de pees en de mate van beschadiging. De pees kan beschadigd zijn bij de aanhechting aan het bot of meer middenin. De mate van beschadiging wordt bepaald door de lengte , de breedte en de heftigheid van het beschadigde deel.

Kreupelheid Al  hoewel een paard na een peesklap erg kreupel kan zijn, valt vaak de kreupelheid erg mee. Dit heeft te maken met het geringe aantal gevoelszenuwen in peesweefsel. Hierdoor bestaat het risico dat een peesblessure niet opgemerkt wordt en bij verdere belasting de pees verder scheurt.

Herstel Omdat een pees zeer slecht doorbloed is is het herstel ook zeer langzaam. De aanvoer van nieuwe bouwstoffen zal immers moeizaam verlopen.

Onderzoek Omdat pezen normaal gesproken geen kalk bevatten zijn pezen op rontgenfotos zeer slecht waar te nemen. De meest ideale manier van onderzoek is door middel van echoscopie

 

 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: