• February 2008
  M T W T F S S
  « Jan   Mar »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  2526272829  
 • Billy Idol

 • Categories

 • Archive

 • Flickr Photos

 • Advertisements

AED/Reanimatie cursus

Sinds kort hebben wij  hier op het werk een AED en dus moest ik op AED cursus.
 
Waarom leren reanimeren?

In Nederland worden elke week 300 mensen (buiten het ziekenhuis) getroffen door een hartstilstand. Van deze mensen overleeft momenteel slechts 5 tot 10%. Door een landelijke campagne van ondermeer de hartstichting, is het de bedoeling om dit percentage te verhogen. Hoe eerder mensen beginnen met reanimeren, hoe groter de kans op overleven. Als omstanders binnen zes minuten beginnen met reanimeren, kan de overlevingskans met 60% toenemen!

Eigenlijk is dus de boodschap: hoe meer mensen in Nederland een reanimatiecursus volgen, hoe groter de overlevingskans voor een slachtoffer van een hartstilstand. Als veel mensen kunnen reanimeren, is de kans ook groter dat er onder omstanders een reanimatiehulpverlener aanwezig is. Die reanimatiehulpverlener zou u kunnen zijn.

Automatische Externe Defibrillator (AED)

In steeds meer winkels en op bijvoorbeeld de Luchthaven Schiphol zijn AED’s te vinden. De AED is een klein, handzaam en makkelijk te bedienen apparaat waarmee tijdens de reanimatie een elektrische schok (defibrillatie) kan worden gegeven. Het gebruik van een AED draagt eveneens bij aan een grotere overlevingskans voor het slachtoffer. De AED is veilig in gebruik en kan nooit onbedoeld een schok geven. Bij een ‘schok-advies’ is de schok dus ook daadwerkelijk nodig.

De Automatische Externe Defibrillator (AED) zal zelf het hartritme beoordelen en aan de hand daarvan bepalen of defibrillatie geïndiceerd is. Is die noodzaak er niet, dan kan er ook geen schok worden gegeven. Dit maakt de AED een veilig en gebruiksvriendelijk apparaat.  
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: