• July 2007
  M T W T F S S
  « Jun   Aug »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Billy Idol

 • Categories

 • Archive

 • Flickr Photos

 • Advertisements

Slapen paarden?

Dat paarden minder en anders slapen dan mensen is wel duidelijk. Maar hoe lang slaapt een paard precies en waarom slaapt het staand?

Soezen
Een paard slaapt maar een paar uur per etmaal. Het grootste gedeelte van zijn slaap bestaat uit soezen. Dit doet hij zo’n twee uur per dag, telkens een paar minuten achter elkaar. Het paard kan hierbij blijven staan doordat het zijn gewrichten ‘op slot’ zet. Het spanzaagmechanisme van de pezen en de banden van de voorbenen houden de strek- en buigpezen in evenwicht. Deze manier van slapen vereist geen spierkracht, maar wel enige vorm van bewustzijn omdat het evenwichtsgevoel actief moet blijven.

Slaapfases
Paarden slapen ook liggend, ze doen dit met hun hoofd opgeheven of neergelegd. Als het paard zijn hoofd omhoog houdt dan is hij in de slaapfase. In deze fase zijn slechts enkele zintuigen minimaal actief. Als het paard ook zijn hoofd neerlegt bij het slapen is het in de diepe slaapfase. Op deze manier zijn zowel het lichaam als de zintuigen volledig ontspannen. De slaapfase en de diepe slaapfase duren beide ongeveer twee uur, opgedeeld in periodes van enkele minuten.

Prooidier
Paarden slapen weinig en kort omdat het vluchtdieren zijn. In de vrije natuur hangt het leven van het paard – dat een prooidier is – vaak af van de snelheid waarmee het wakker wordt en kan vluchten. Paarden die in het wild leven kunnen soms wel jarenlang staand slapen. De paarden die wij in de wei en op stal hebben staan slapen vaker liggend. Dit omdat ze gewend zijn geraakt aan hun veilige omgeving waarin vluchten niet nodig is.

Dromen
De diepe slaapfase van paarden is vergelijkbaar met de REM-slaap (Rapid Eye Movements) bij mensen waarin wordt gedroomd. Het is volgens wetenschappers waarschijnlijk dat paarden ook dromen, maar gedragsspecialisten denken dat de dieren er geen besef van hebben. Er wordt onderzoek gedaan naar dromen bij dieren. Dit onderzoek zou bijvoorbeeld aan het licht kunnen brengen hoe paarden op training reageren en wat de graad van nerveuze spanning is bij het dier.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: