• June 2007
  M T W T F S S
  « May   Jul »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 • Billy Idol

 • Categories

 • Archive

 • Flickr Photos

 • Advertisements

CT scan voor paarden

Met röntgen- en echoapparatuur kun je verschillende afwijkingen onderzoeken, maar deze methoden geven niet alle geheimen van het paardenlichaam prijs. De CT-scan doet dat wel. Een paar seconden in de scan en de dierenarts kan botten, pezen, spieren en bloedvaten bekijken.

Lingehoeve diergeneeskunde en dierenkliniek De Raaphorst schaften onlangs samen een CT-scan aan, voor het nieuw opgerichte bedrijf Vet CT op het terrein van De Lingehoeve in Lienden. De CT-scan legt met name in ondervoeten, knieën en hoofden afwijkingen bloot die tot nu toe niet in beeld te brengen waren. „Hoe beter de diagnose, hoe effectiever de behandeling”, stelt dierenarts Henk van der Veen.

Speciaal voor de CT-scan fabriceerde scanleverancier Philips een groot bed. Het stalen frame met kussens en wieltjes is prima geschikt voor paarden die niet even op een bed uit de humane geneeskunde gaan liggen. Door de wieltjes is het bed in elke gewenste positie te rijden. Ondanks het aangepaste bed kan het paard niet in zijn geheel door de scan.

Ook anders dan bij mensen wordt het dier voor het onderzoek onder narcose gebracht. Omdat de dierenartsen het paard zo kort mogelijk onder narcose willen houden is een klinisch onderzoek voorafgaand aan de scan van groot belang. „Het ‘gewone’ dierenartsenwerk staat net als vroeger centraal”, vertelt Van der Veen.

Wil je meer lezen over deze (voor paarden) nieuwe onderzoeksmethode? Het volledige artikel staat in Bit nummer 145 en ligt nu in de winkel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: